10 výhod WOK pánve + 5 rad pro vaření s WOK

Mezi jednu z nejuniverzálnějších kuchyňských náčiní zajisté patří pánev wok.

Nejdůležitější roli při výběru woku hraje materiál. Hlavní faktor, bez něhož se natrápíte s připálenými jídly a následným mytím, je nepřilnavost, na něž se při výběru určitě zaměřte. Základní pánve wok bývají z hliníkové slitiny se dnem z nerezové oceli a nepřilnavým povrchem (třeba i na bázi teflonu) a dají se pořídit za cenu lehce kolem tisíce korun, ale v nabídce nejsou výjimkou ani modely kolem 3000 korun.

Kvalitní tvrzené hliníkové slitiny s nepřilnavým povrchem jsou odolné vůči povrchovému poškrábání i deformacím vlivem nadměrných teplot. Ideální bude, pokud seženete pánev se dnem vytvrzeným extra vrstvou oceli, jež skvěle vede teplo a urychluje dobu přípravy.

5 základních tipů při výběru pánve wok

  • Velikost pánve WOK: je rozdíl vařit na ní pro 1 osobu a pro celou rodinu
  • Materiál pánve WOK: vyberte si materiál, který vám vyhovuje. Tradiční materiály woků se obtížněji udržují a čistí oproti moderním materiálům, které lze mýt v myčce nádobí
  • Cena pánve WOK: velmi levné pánve WOK moc nevydrží. Vzhledem k univerzálnosti pánví WOK doporučujeme značky WOLL, WMF, de Buyer a TEFAL
  • Tvar dna pánve: kulaté vs. ploché (záleží na typu vařiče)
  • Použití správneho oleje + správná údržba pánve

Kde koupit WOK pánve? Doporučujeme tyhle e-shopy:

Pánev WOK má díky svému typickému tvaru skvělé vlastnosti pro vaření i smažení. Teplo se rozvádí po celém vnitřním povrchu pánve a díky vysoké teplotě se pokrmy připravují velmi rychle. V jídle je tedy zachováno maximum vitamínů a zdraví prospěšných látek. WOK pánev by neměla chybět v žádné kuchyni. Můžete zvolit moderní pánev, se kterou můžete vařit i na indukci nebo tradiční pánev s kulatým dnem určenou jen na otevřený oheň

Hluboká pánev wok kulovitého tvaru je v Asii považována za jednu z nejdůležitějších částí kuchyňského vybavení. A vy si ji kvůli jejím skvělým vlastnostem a širokým možnostem využití zamilujete jistě také.

wok panev

Různé typy materiálů WOK pánví

Hliníková ocel➡ Nepřilnavý povrch
➡ Rovnoměrné rozložení tepla
➡ Bezpečný pro kovové nádobí
Litina➡ Několik vrstev nepřilnavého povrchu
➡ Zavedení minerálů, jako jsou diamanty, safíry a titan, pro vytvoření tvrdého povrchu.
➡ Rovnoměrné rozložení tepla
➡ Bezpečný pro kovové nádobí
➡ Odolává vysokým teplotám
Nerezová ocel➡ Odolná proti korozi a poškrábání
➡ Elegantní a všestranná
➡ Podporuje mnoho stylů vaření, včetně smažení, fritování, vaření v páře, vaření
Železo➡ Pomáhá zvýšit obsah železa v těle téměř 20krát
➡ Udržuje dlouho teplo
Keramika➡ Vynikající pro každodenní použití, protože jsou odolné proti poškrábání nebo odlupování, případně povlaku
➡ Keramické woky se velmi snadno čistí a jsou kompatibilní i s myčkou nádobí a troubou.
➡ Fungují na všech různých typech varných desek kromě indukce
WOK PÁNEV DAILY COOK G7139974 TEFAL 28 CMPÁNEV WOK BRUT TEFAL 28 CMWOK PÁNEV SIMPLE COOK B5561953 TEFAL 28 CM

Ploché vs. kulaté dno

Mnoho pánví má kulaté dno, které umožňuje snadné přehazování pokrmů a nejúčinnější šíření tepla po zakřivených stranách pánve. Wok s kulatým dnem funguje nejlépe, když je umístěn v kruhu wok: kulatém nástavci, který drží wok nad hořákem (obvykle plynovým).

Vaříte přímo na plynovém nebo elektrickém hořáku? Hledejte pánev wok s plochým dnem, které umožní její přímé umístění nad hořákem a dobré vedení tepla. Obecně platí, že smažení na plynovém sporáku je snazší než na elektrickém, protože plynové hořáky bývají teplejší. Pokud je váš elektrický sporák pěkně horký, pak pravděpodobně budete moci smažit v pohodě.

Výhody WOK pánví

  • Příprava pokrmů je rychlá a zdravá – zpravidla do 10 minut
  • Možnost použití při vysokých teplotách umožňuje rychlé vaření a díky tomu zachování vitamínů a zdraví prospěšných látek v pokrmu
  • Prostorná WOK pánev vám umožní dokonale promíchat všechny vůně i chutě
  • Vhodná na všechny typy vařičů včetně indukce.
  • Jídlo připravíte s minimem oleje, másla či sádla
  • Ve WOK pánvi můžete své pokrmy smažit i vařit
  • Můžete vybírat i z velkého množství materiálů
  • Snadná údržba
  • Různé tvary a typy dna pánve (kulaté nebo rovné dno)
  • Veliké množství příslušenství (podstavec pro oheň , poklice, mřížka…)

5 rad pro vaření s WOK pánví

  • Správně zahřátá pánev wok začne kouřit, a to je ten správný okamžik pro přidání kvalitního oleje s vysokým bodem zakouření.
  • Při vaření wokem pohybujte a používejte správné wok příslušenství – naběračku, sítko, mřížku, poklici, obracečku
  • Používejte správný olej
    Při výběru oleje pro pánev Wok je nutné používat olej s vysokým bodem zakouření. Je důležité používat správný olej, protože ovlivňuje výsledek a mění přístup k vaření na pánvi wok. Tyto oleje potřebují před vytvořením kouře vysokou teplotu alespoň 200 stupňů. Pokud má olej nízký bod zakouření, riskujete spálení oleje a zhoršení chuti pokrmu. Níže jsou uvedeny běžné oleje na vaření, které jsou vhodné k dochucení pánve wok.
  • Mandlový olej
  • Sójový olej
  • Olej z hroznových semínek
  • Arašídový olej 
  • Rostlinný nebo řepkový olej
  • Využijte plný potenciál pánve WOK pro všechny druhy přípravy pokrmů: Smažení za stálého míchání, Vaření v páře, Dušení, Fritování, Smažení bez oleje
  • Udržujte WOK pánev čistou:
  • Wok opláchněte v horké vodě.
  • Jemně odstraňte nebo vydrhněte částečky jídla nekovovou drátěnkou. Pokud je jídlo na pánvi wok opravdu přilepené, namočte pánev wok na pět minut do horké vody a poté se pokuste jídlo odstranit.
  • Vnitřek a vnějšek pánve wok osušte papírovými utěrkami.

Nejlepší WOK pánve

Železná pánev WOK s plochým dnem Mineral B deBuyer 28 cm de BuyerTitanová pánev Wok na indukci Ø 30 cm s odnímatelnou rukojetí Diamond Lite WOLL
Titanová pánev Wok na indukci Ø 32 cm Titanium Nowo WOLL

Kde koupit WOK pánve? Doporučujeme tyhle e-shopy:

Nejčastější dotazy

Kde koupit WOK pánve?

Doporučujeme 3 e-shopy: CHEFSHOP.cz, POTTENPANNEN.cz a KULINA.cz

⭐ Jaká je průměrná cena WOK pánve?

Tradiční hliníkové pánve začínají s cenou od 300 Kč, ale pozor na kvalitu! Nejlepší poměr cena / kvalita začína od 999 Kč. Prémiové WOK pánve sa pohybují kolem ceny 3000 Kč.

⭐ Kterou značku WOK pánve vybrat?

Doporučujeme 4 značky: TEFAL, WOLL, WMF a de Buyer

Který materiál je pro WOK nejlepší?

Tradiční material je hliník, nejlepší je ocel/železo. Oblíbený materiál je taky titán, od značky WOLL

10 faktorů pro výběr příborů – kompletní nákupní návod

Výběr správného příboru není jednoduchý úkol. Nože, lžíce, vidličky, lžičky by se vám měly líbit, odpovídat vašim nárokům na kvalitu a také splňovat požadavky na cenu. Pokud se zrovna chystáte příbory pořídit, poradíme vám, jak vybrat ty nejlepší. Je třeba…

10 typů nožů do kuchyně. Vybrali jsme ty nejlepší

Kuchařské nože Kuchyňský nůž je v podstatě obecné označení nožů používaných v běžné kuchyni. Má klasický tvar, střední či větší velikost a univerzální zaměření. Kvalitní nůž poznáte především podle jeho precizního zpracování, ostré a pevné čepele a do ruky dobře padnoucí rukojeti. Neměl by…

10 VÝHOD TITANOVÝCH PÁNVÍ

Titanové pánve nabízejí momentálně nejlepší ze všech dostupných nepřilnavých povrchů a vyhovují zdravé přípravě potravin. Lité hliníkové jádro zodpovídá za perfektní vedení tepla a tím každý den šetří peníze za energie. Tělo nádoby ze slitiny hliníku, křemíku a hořčíku bylo vyráběno metodou…

5 nejlepších titanových pánví 2022

Jak si vybrat titanové pánve a jejich výhody jsme si již řekli v tomto článku: 10 VÝHOD TITANOVÝCH PÁNVÍ Podívejme se nyní na TOP 6 titanových pánví, které doporučujeme. Nejlépe hodnocená titanová pánev Titanová pánev na indukci Ø 28 cm…

5+ triků, jak vyčistit pánev, aby vypadala jako nová

Lze na litinu použít mýdlo? Jak obnovíte lesk mědi? Zjistěte, jak správně čistit pánve – a jakým produktům se vyhnout.Je pravděpodobné, že nevaříte pouze na jednom typu pánve. Existuje babiččina litinová pánev na škvařící se slaninu, vaše věrné nerezové nádobí…

7 triků s pánvemi WOLL, které (možná) neznáte

TIP 1: ENERGIE Rychlé kulinářské pochoutky s malým množstvím energie: Vaření s kvalitou a rozumem! V profesionálních litinových výrobcích WOLL se teplo mimořádně dobře odvádí a uchovává – můžete tak udržovat teplotu při nižším stupni ohřevu a vařit mimořádně úsporně.…