8 výhod litinového nádobí + nejlepší produkty

Surová litina vs Smaltovaná litina

Litinové pánve se smaltovanou povrchovou úpravou se udržují jednodušeji než pánve ze surové litiny. Nemusí se vypalovat, smalt zčásti působí jako nepřilnavá vrstva. Je jednodušší na údržbu, je však zároveň dražší. Je možné vařit s minimem přidané vody, což zaručuje plnou chuť jídla a zachování živin v potravinách.

Nádobí ze smaltové litiny je vhodný do myčky nádobí a můžete v něm jídlo uskladňovat v chladničce.

Surová litina je náchylná k oxidaci, to znamená k rezivění, a je tedy třeba toto nádobí často používat. Je třeba litinové nádobí ze surové litiny před prvním použitím vypálit. Během používání se na povrchu vytvoří přirozená nepřilnavá vrstva, proto po čase můžete v takovém nádobí vařit téměř bez tuku.

Neměla by se používat do myčky a ukládat do chladničky. Protože agresivní čistící prostředky a vlhkost z chladničky podporuje oxidaci. Litinové nádobí ať smaltované či ze surové litiny by měly udržovat stále mírně mastné. Proto stačí litinový nádobí čistit papírovou utěrkou.

Litinová pánev

8 výhod litinového nádobí

  • Dobře ošetřená litinová pánev je přirozeně nepřilnavá
  • Litinové nádobí udržuje teplo – to znamená, že zůstává teplejší – mnohem lépe než jiné hrnce a pánve podobné velikosti. Pokud se tedy rozhodnete servírovat pokrm v samotné pánvi, jídlo pravděpodobně zůstane teplé po celou dobu jídla
  • Protože litinové nádobí je vyrobeno ze stejného základního materiálu, z něhož jsou vyrobeny bloky motorů, je zaručena jeho velmi, velmi dlouhá životnost. Čím častěji v něm vaříte, tím je lepší (a odolnější)
  • Litinové nádobí se vyrábí z roztaveného železa, které se nalije do forem ve tvaru pánve nebo “odlitků”. V překladu: protože je jejich výroba poměrně jednoduchá, jsou litinové hrnce a pánve obecně levnější než řemeslně a ručně vyráběné nádobí.
  • Litinové nádobí můžete použít téměř na jakékoli vaření. Podle nálady v něm můžete smažit houby, opékat steaky, péct kuře, dusit bůček, smažit brambory a dokonce péct koláče.
  • Odolá teplotám do 400 °C
  • Litinu lze použít jak na varnou desku, tak i na indukci (vzhledem k tomu, že litina je magnetická). Veškeré litinové nádobí (samozřejmě kromě kusů s dřevěnými úchyty) je možno použít na pečení v troubě.
  • Masivní materiál dna pánve se nezkroutí, ani když pánev omylem necháte na plotýnce, která je zapnutá na plný výkon.

KDE KOUPIT LITINOVÉ NÁDOBÍ


4 kroky: jak vypálit litinovou pánev

Nepřilnavá vrstva litinové pánve je vrstva tvořená olejem, který se zapeče do povrchu pánve. Pokud je porušena patina (ochranná vrstva litinové pánve) musí být obnovována.

  1. Litinovou pánev omyjte teplou vodou a otřete papírovou utěrkou.
  2. Do pánve nalijte 2 lžíce oleje (řepkový, slunečnicový), který pořádně vetřete papírovou utěrkou. Olejem ale můžete potřít i venkovní strany a litinové rukojeti.
  3. Pánev vložte do rozehřáté trouby (180 ° C) a nechte vypalovat 1 až 2 hodiny.
  4. Potom vypněte troubu, nechte pánev vychladnout a čistou papírovou utěrkou vytřete olej do sucha.

TIP: Během vypalování mastné tukové vrstvy může kouřit. Proto doporučujeme zapnout na plno digestoř nebo úkon dělat venku.

Zrezivělé litinové nádobí

Aby litinový nádobí nezačal rezavět je třeba ho správně uskladňovat, nedávat do myčky a neuskladňovat v něm potraviny v chladničce.

Pokud ale už dojde k rezivění, hrzdu jednoduše odstraníte pomocí těchto kroků:

  1. Připravte si roztok: bílý ocet s vodou s poměrem 1: 1.
  2. Pánev vložte do roztoku, tak aby byla celá ponořena.
  3. Nechte ji odmáčet 2 až 3 hodiny ale nikdy ne déle, protože pánev začne degradovat.
  4. Pokud se hrzda ještě nachází na pánví, odstraňte ji čistícím kartáčem.

TIP: Litinové nádobí neochlazujte ve vodě mohlo by dojít popraskání litiny. Vždy ji nechejte přirozeně vychladnout.

Neodmašťujte litinové nádobí

Nádobí z litiny nemá žádnou povrchovou úpravu, proto je nutné ho ošetřovat olejem. Jak jsme již psali litinové nádobí nepatří do myčky. Stačí po každém vaření utřít nádobí papírovou utěrkou.

Jaký průměr zvolit?

Průměr pánve se určuje podle toho pro kolik lidí budete vařit.

Pánve s průměrem 20 cm a méně – vhodné pro 1 až 2 osoby, popřípadě slouží jako servírování jídel
Pánve s průměrem 24 cm – vhodné pro 2 osoby
Pánve s průměrem 26 cm a více – jsou vhodné pro 4 osoby

Nejlepší litinové nádobí a kde ho koupit?

Francouzská společnost Staub vyrábí od roku 1974 proslulé litinové nádobí známé po celém světě. Všechny typické produkty této značky jsou nepřilnavé a vysoce odolné vůči teplotním šokům, odřením i poškrábání. I proto jsou tolik populární mezi michelinskými kuchaři a v současné době se prodávají ve více než 50 zemích.

Litinové nádobí STAUB

Litinové nádobí doporučujeme nakoupit v ověřených obchodech:


7 kroků jak vyčistit litinové nádobí

Častým názorem je, že litinové hrnce a pánve nelze mýt mýdlem. To je však mýtus. Polymerické částice tuku, které litinu chrání, nelze odstranit jemným mýdlem. Čeho byste se však měli vyvarovat, jsou drsné mycí prostředky a abrazivní houbičky (např. ocelová vlna). Pokud litinové pánve nečistíte správně, hrozí, že přebytečný olej začne žluknout.

  1. Po použití litinové pánve ji nechte vychladnout
  2. Umyjte ji pomocí tuhého nylonového kartáče a jemného mýdla. Nikdy nepoužívejte mycí prostředky s obsahem louhu
  3. Čistou pánev postavte na několik minut na horký sporák. To pomůže pánev zcela vysušit
  4. Pánev potřete velmi tenkou vrstvou oleje určeného k vaření
  5. Ponechte pánev na hořáku sporáku dalších několik minut
  6. Po vychladnutí litiny setřete přebytečný olej
  7. Pánev uložte do čistého a suchého prostoru. Abyste zajistili úplné sucho, přikryjte ji papírovými utěrkami a odstraňte případné pokličky

10 faktorů pro výběr příborů – kompletní nákupní návod

Výběr správného příboru není jednoduchý úkol. Nože, lžíce, vidličky, lžičky by se vám měly líbit, odpovídat vašim nárokům na kvalitu a také splňovat požadavky na cenu. Pokud se zrovna chystáte příbory pořídit, poradíme vám, jak vybrat ty nejlepší. Je třeba…

10 typů nožů do kuchyně. Vybrali jsme ty nejlepší

Kuchařské nože Kuchyňský nůž je v podstatě obecné označení nožů používaných v běžné kuchyni. Má klasický tvar, střední či větší velikost a univerzální zaměření. Kvalitní nůž poznáte především podle jeho precizního zpracování, ostré a pevné čepele a do ruky dobře padnoucí rukojeti. Neměl by…

10 VÝHOD TITANOVÝCH PÁNVÍ

Titanové pánve nabízejí momentálně nejlepší ze všech dostupných nepřilnavých povrchů a vyhovují zdravé přípravě potravin. Lité hliníkové jádro zodpovídá za perfektní vedení tepla a tím každý den šetří peníze za energie. Tělo nádoby ze slitiny hliníku, křemíku a hořčíku bylo vyráběno metodou…

10 výhod WOK pánve + 5 rad pro vaření s WOK

Mezi jednu z nejuniverzálnějších kuchyňských náčiní zajisté patří pánev wok. Nejdůležitější roli při výběru woku hraje materiál. Hlavní faktor, bez něhož se natrápíte s připálenými jídly a následným mytím, je nepřilnavost, na něž se při výběru určitě zaměřte. Základní pánve wok…

5 nejlepších titanových pánví 2022

Jak si vybrat titanové pánve a jejich výhody jsme si již řekli v tomto článku: 10 VÝHOD TITANOVÝCH PÁNVÍ Podívejme se nyní na TOP 6 titanových pánví, které doporučujeme. Nejlépe hodnocená titanová pánev Titanová pánev na indukci Ø 28 cm…

5+ triků, jak vyčistit pánev, aby vypadala jako nová

Lze na litinu použít mýdlo? Jak obnovíte lesk mědi? Zjistěte, jak správně čistit pánve – a jakým produktům se vyhnout.Je pravděpodobné, že nevaříte pouze na jednom typu pánve. Existuje babiččina litinová pánev na škvařící se slaninu, vaše věrné nerezové nádobí…