Průvodce: Big Green Egg – keramické grily

S grilmi Big Green Egg můžete pokaždé připravit jídlo v restaurační kvalitě. Je to spolehlivé, blbuvzdorné a víte co: budete se cítit dobře. Budete. Vážně. A nemusíte být ani šéfkuchařem, abyste odhalili sílu Big Green Egg. Jakmile zvládnete základy (se kterými vám mimochodem pomůžeme), lidé si budou myslet, že jste profík. A zmínili jsme se už o tom, že pro ty nejlepší materiály k výrobě chodíme až na konec světa? Jo, a každý z nich je individuálně ručně vyrobený řemeslníky. Z keramiky v kvalitě NASA pro raketoplány.

Big Green Egg je největším světovým výrobcem a mezinárodním distributorem nejkvalitnějších keramických grilů na dřevěné uhlí typu kamado. Při koupi grilu EGG víte, že vaše investice je chráněna doživotní zárukou u zkušené společnosti, která má celosvětovou pověst nejlepších výrobků ve své třídě a bezkonkurenční zákaznickou podporu. Poskytujeme vám jistotu, protože víte, že za svými výrobky stojíme již od roku 1974!

Společnost Big Green Egg strávila více než 40 let zdokonalováním receptu na nejlepší, nejuniverzálnější, palivově nejúspornější a snadno použitelný gril typu kamado na celém světě. EGG nabízí více možností přípravy pokrmů než všechny ostatní konvenční vařiče dohromady. S EGG jednoduše nepotřebujete žádný samostatný gril, udírnu, pec na pizzu nebo zařízení na grilování na rožni… EGG to všechno a ještě víc zvládne… dokonale!

Druhy grilů Big Green Egg

Small Big Green EggMini Big Green EggLarge Big Green Egg
2XL Big Green EggMiniMax Big Green EggXLarge Big Green Egg

Jak EGG funguje?

  1. Big Green Egg dosáhne perfektní teploty a je připraveno k použití během několika minut. Naše 100% přírodní kusové dřevěné uhlí je vyrobeno pouze z nejlepších kusů přírodního tvrdého dřeva pro vynikající výkon a výsledky. Zapálení dřevěného uhlí je vždy rychlé a snadné, protože konstrukce Big Green Egg umožňuje efektivní cirkulaci vzduchu. Použijte náš přírodní podpalovač dřevěného uhlí SpeediLight nebo elektrický či butanový podpalovač … a už nikdy nekupujte tekutinu do zapalovače!
  2. Grilujte, udte a pečte na grilu EGG při přesných teplotách díky snadnému nastavení patentovaných systémů proudění vzduchu. Máte tak naprostou kontrolu nad teplotou na dosah ruky a udržujete přesnost v rozmezí několika stupňů! Teploměr Made in USA poskytuje přesné údaje až do 750 °F/400 °C. Mnoho vnitřních trub se nemůže vyrovnat přesnosti regulace teploty v EGG!
  3. Použití grilu Big Green Egg je mimořádně bezpečné, protože keramický povrch není tak horký jako kovový gril a zdroj tepla je chráněn v keramickém ohništi uvnitř základny.
  4. Big Green Egg má profesionální rošt z nerezové oceli a elegantní zelený exteriér s doživotní glazurou, která udržuje jeho pěkný vzhled a snadno se čistí bez použití chemických čisticích prostředků. Uvnitř zbytkové teplo spálí veškerý nahromaděný tuk – stejně jako v samočisticí troubě – a usazování popela je minimální.
  5. K mnoha vlastnostem, díky nimž je Big Green Egg zdaleka nejlepším zařízením na vaření svého druhu, patří patentované komponenty a nejmodernější keramické technologie, které zajišťují bezkonkurenční tepelné vlastnosti, kvalitu materiálu a výkon při vaření! Materiály použité v každém EGG fungují bezchybně v extrémních podmínkách již desítky let a mnoho EGG se předává další generaci. Na Big Green Egg se vztahuje omezená doživotní záruka Best-In-Class. Jde především o kvalitu a výkon.

Big Green Egg MiniMax je důkazem, že velké věci se dělají v malých baleních. Toto EGG je první, které přichází s vlastní přepravou v podobě robustního, snadno uchopitelného nosiče! MiniMax je ideální pro kempování, k bazénu i na zápas. MiniMax je zkonstruován tak, aby fungoval, a je připraven cestovat, kamkoli vás vaše kulinářské zájmy zavedou!

12kilového krocana
4 hamburgery
1 kuře na výšku
2 steaky
1 žebírka

XLarge Big Green Egg nabízí varnou plochu, na kterou se snadno vejdou pokrmy pro velké rodiny i pro vaření s přáteli. Nad uhlím můžete také efektivně připravovat několik jídel najednou. Jste připraveni naservírovat dvanáct žebírek, dvacet čtyři hamburgerů nebo několik svátečních krocanů se vším všudy? Žádný problém!

2 dvacetikilové krocany
24 hamburgerů
11 celých kuřat
12 steaků
12 žeber na výšku

Štěstí v menším balení! Střední Big Green Egg má ideální velikost pro menší rodiny a páry. Vejdou se do něj všechny nejoblíbenější doplňky EGG, jako je convEGGtor a kámen na pizzu a pečení. Získáte tak veškerou proslulou všestrannost a efektivitu velkého zeleného vejce s dostatečnou varnou plochou pro přípravu čtyř steaků nebo dvou celých kuřat.

18kilový krocan
6 hamburgerů
3 kuřata na výšku
4 steaky
4 žebírka na výšku

JAK SE PŘIPRAVIT NA GRILOVÁNÍ

Obecně je cílem grilování zhnědnutí a zkaramelizování vnější strany pokrmu. Toho se nejlépe dosáhne při teplotě 180˚C-250˚C, kdy se griluje 20 minut nebo méně přímo nad dřevěným uhlím. Pokud vaříte déle nebo při nižší teplotě, zvažte raději opékání.

5 CM POD HORNÍ HRANOU OHNIŠTĚ.
Při přidávání dřevěného uhlí do Big Green Egg je nejlepším pravidlem přestat, když se nacházíte 5 cm pod okrajem ohnivého kruhu – abyste měli pod varnými plochami správný volný prostor.

UDĚLEJTE PROSTOR. UDĚLEJTE SI TEEPEE.
Dobrým startem je dát podpalovači prostor, aby se mohl uhnízdit v uhlících. Jakmile je uvnitř, postavte na něj malé teepee z dřevěného uhlí a zapalte ho jednou z našich dlouhých zápalek nebo EGGniterem.

NECHTE HO PRACOVAT.
Jakmile je podpalovač zapálený, prostě odejděte. Naše dřevěné uhlí je tak dobré, že se rozhoří samo. Za několik minut budete mít rozdělaný doutnající oheň. Asi po 5 až 10 minutách se v uhlících začne pořádně doutnat. V této fázi zavřete víko EGG a dbejte na to, aby dvířka průvanu i víčko rEGGulátoru zůstaly zcela otevřené.

Jakmile začne být keramika EGG na dotek horká a teploměr je 10 °C od cílové teploty vašeho receptu, je čas vložit vybrané povrchy.

Ať už přidáváte ConvEGGtor a nerezovou mřížku pro nepřímé vaření, nebo litinovou mřížku pro grilování, teplota mírně klesne. Nemějte obavy. Váš EGGG se sám zreguluje a teplota se vrátí zpět.

Jakmile dosáhnete cílové teploty, můžete začít souběžně nastavovat dvířka Draft Door a rEGGulator. Tato nastavení provádějte v malých krocích, abyste dosáhli přesnosti. Jakmile teplota přestane kolísat, můžete začít vařit!

JAK REGULOVAT TEPLOTU

JEDNODUCHÉ PRAVIDLO
Pamatujte, že více kyslíku = více tepla. Otevřením víčka rEGGulátoru a dvířek průvanu se vaše EGG zahřeje více. Když je zavřete, bude chladnější. Udržujte je v tandemu – pokud je víčko otevřené o 1 cm, měla by být otevřená i dvířka.

POMALU SE TO DĚLÁ
Naložte a zapalte EGG s oběma plně otevřenými větracími otvory. Jakmile dosáhnete cílové teploty, můžete začít nastavovat dvířka průvanu a rEGGulátor. EGG je přesný přístroj, který bude reagovat i na ty nejmenší změny ve vašich větracích otvorech, takže tyto úpravy provádějte v malých krocích.


SNADNO SE ZAHŘÍVÁ, HŮŘE SE OCHLAZUJE
Díky působivé schopnosti udržet teplo je snadnější EGG zahřát než ochladit. To znamená, že pokud se snažíte snížit teplotu, může vám to trvat o něco déle. Dejte tomu vteřinu a stane se to.

BUĎTE TRPĚLIVÍ
Jakmile teplota přestane kolísat, nechte víčko a průvanové dvířka na pokoji. Můžete začít vařit! Přidání syrových potravin a studených povrchů do EGG pravděpodobně ovlivní jeho teplotu, ale nenechte se znovu zlákat k manipulaci s ventilačními otvory. Pokud byla teplota před přidáním čehokoli stabilní, můžete věřit, že se sama reguluje a opět zahřeje.

Často kladené otázky

Prosím, nedělejte to! Brikety obsahují různé materiály, včetně dusičnanů, chemikálií, antracitového uhlí, vápence, upraveného dřeva, škrobu, pilin nebo vedlejších ropných produktů. Opravdu chce někdo vařit s těmito přísadami? Doporučujeme používat pouze 100% přírodní kusové dřevěné uhlí Big Green Egg, které je čistým a kontrolovatelným zdrojem paliva. Přírodní kusové dřevěné uhlí hoří efektivně a produkuje velmi málo popela, takže úklid je snadný. NIKDY NEPOUŽÍVEJTE PODPALOVAČE nebo výrobky na dřevěné uhlí, které obsahují podpalovač … nepotřebujete ho a nechcete, aby se na vašem jídle objevila chemická příchuť. Naše přírodní startéry na dřevěné uhlí nebo elektrické startéry jsou určeny k rychlému a čistému nastartování vašeho EGG.

convEGGtor slouží k nepřímému vaření na Big Green Egg, vytváří bariéru mezi pokrmem a plamenem a promění váš EGG ve venkovní konvekční troubu. Konstrukce convEGGtor umožňuje sálání tepla uvnitř kopule a zároveň zabraňuje přímému teplu ohně, aby se dostalo k jídlu. Nic nepřispěje k větší všestrannosti vašeho venkovního vaření než přidání convEGGtoru do vaší sbírky EGGcessories.

Popel by se měl pravidelně odstraňovat, aby v topeništi správně proudil vzduch. Jinak má Big Green Egg výrazný zelený exteriér s doživotní glazurou, která udržuje jeho dobrý vzhled a snadno se čistí bez použití chemických čisticích prostředků. Uvnitř zbytkové teplo spálí veškerou usazenou mastnotu – stejně jako v samočisticí troubě. Kromě odstraňování popela, otírání vnějšího povrchu a kartáčování roštu není pravidelné čištění nutné. V rámci každoroční údržby se pro optimální funkci EGG doporučuje vyjmutí a vykartáčování vnitřních částí. VE VAJÍČKU NEPOUŽÍVEJTE ŽÁDNÉ CHEMICKÉ ČISTICÍ PROSTŘEDKY.

10 faktorů pro výběr příborů – kompletní nákupní návod

Výběr správného příboru není jednoduchý úkol. Nože, lžíce, vidličky, lžičky by se vám měly líbit, odpovídat vašim nárokům na kvalitu a také splňovat požadavky na cenu. Pokud se zrovna chystáte příbory pořídit, poradíme vám, jak vybrat ty nejlepší. Je třeba…

10 typů nožů do kuchyně. Vybrali jsme ty nejlepší

Kuchařské nože Kuchyňský nůž je v podstatě obecné označení nožů používaných v běžné kuchyni. Má klasický tvar, střední či větší velikost a univerzální zaměření. Kvalitní nůž poznáte především podle jeho precizního zpracování, ostré a pevné čepele a do ruky dobře padnoucí rukojeti. Neměl by…

10 VÝHOD TITANOVÝCH PÁNVÍ

Titanové pánve nabízejí momentálně nejlepší ze všech dostupných nepřilnavých povrchů a vyhovují zdravé přípravě potravin. Lité hliníkové jádro zodpovídá za perfektní vedení tepla a tím každý den šetří peníze za energie. Tělo nádoby ze slitiny hliníku, křemíku a hořčíku bylo vyráběno metodou…

10 výhod WOK pánve + 5 rad pro vaření s WOK

Mezi jednu z nejuniverzálnějších kuchyňských náčiní zajisté patří pánev wok. Nejdůležitější roli při výběru woku hraje materiál. Hlavní faktor, bez něhož se natrápíte s připálenými jídly a následným mytím, je nepřilnavost, na něž se při výběru určitě zaměřte. Základní pánve wok…

5 nejlepších titanových pánví 2021

Jak si vybrat titanové pánve a jejich výhody jsme si již řekli v tomto článku: 10 VÝHOD TITANOVÝCH PÁNVÍ Podívejme se nyní na TOP 6 titanových pánví, které doporučujeme. Nejlépe hodnocená titanová pánev Titanová pánev na indukci Ø 28 cm…

5+ triků, jak vyčistit pánev, aby vypadala jako nová

Lze na litinu použít mýdlo? Jak obnovíte lesk mědi? Zjistěte, jak správně čistit pánve – a jakým produktům se vyhnout.Je pravděpodobné, že nevaříte pouze na jednom typu pánve. Existuje babiččina litinová pánev na škvařící se slaninu, vaše věrné nerezové nádobí…