
10 faktorů pro výběr příborů – kompletní nákupní návod
Výběr správného příboru není jednoduchý úkol. Nože, lžíce, vidličky, lžičky by se vám měly líbit, odpovídat vašim nárokům na kvalitu a také splňovat požadavky na cenu. Pokud se zrovna chystáte příbory pořídit, poradíme vám, jak vybrat ty nejlepší. Je třeba totiž zohlednit více faktorů než jen vzhled.
Materiál příborů
🍴 Sterlingové stříbro
Příbory ze stříbra se běžně používají při luxusním stolování a ve formálním prostředí. Příbor se skládá z nejméně 92,5 % stříbra a 7,5 % jiných kovů (obvykle mědi).
🍴 Postříbřené
Postříbřené příbory jsou skvělou alternativou ke stříbru, která umožňuje zachovat špičkový vzhled a zároveň snížit celkové náklady. Postříbřené kusy mají buď niklový, měděný nebo zinkový základ a jsou potaženy vrstvou stříbra. Pokud není tento typ nádobí řádně ošetřen, je náchylný k dehtování a korozi. Při špatném zacházení se může stříbrná vrstva odloupnout, čímž se odhalí základ a může tak být náchylný k erozi.
👍 Nerezová ocel
Nerezová ocel, která je pravděpodobně nejběžnějším materiálem v restauračním nádobí, je vyrobena ze směsi oceli, chromu a niklu, takže je odolná proti opotřebení. Nerezové příbory jsou k dispozici ve čtyřech kvalitách: 13/0, 18/0, 18/8 nebo 18/10. Tato označení se vztahují k procentuálnímu podílu chromu a niklu ve slitině nerezové oceli. Chrom se v nerezové oceli používá k zajištění trvanlivosti a odolnosti proti korozi a rzi, zatímco nikl dodává příborům lesk.
- 18/10 (nerezová ocel 304) – obsahuje 18 % chromu a 10 % niklu
- 18/0 (nerezová ocel 420 – obsahuje 18 % chromu a 0 % niklu (Nerez 18/0 je magnetická, což z ní činí dobrou volbu, pokud ve svém podniku používáte magnetické navíječe příborů)
- 18/8 (nerezová ocel 304) – obsahuje 18 % chromu a 8 % niklu.
- 13/0 (nerezová ocel 410) – obsahuje 13 % chromu a 0 % niklu. (Většina jídelních a dezertních nožů se vyrábí z nerezové oceli 13/0. Tato ocel je ideální pro kování čepelí, aby vznikl ostrý řezný povrch, a přitom si zachovává odolnost proti korozi a rzi)
- Cromargan®– obsahuje 72 % oceli, 18 % chromu a 10 % niklu. Jde o patentovaný materiál značky WMF, trvanlivý, nereznoucí, odolný proti potravinovým kyselinám. Cromargan® je krásně lesklý a zároveň se snadno čistí. Příbory je možné mýt v myčce nádobí.
Rozdíl mezi nerezovou ocelí 18/8, 18/10 a 18/0 a Cromargan®

18/0 ocel
- Měkčí lesk
- Náchylnost ke vzniku skvrn
- Levnější díky nedostatku niklu v něm obsaženém
- Většina z nich má stále dlouhou životnost pro každodenní použití
- Lze je mýt v myčce nádobí
Nerezová ocel je opravdu nesmrtelná. Nerezaví, je pevná a nezdeformuje se při vyšších teplotách. Nerez má klasický i moderní vzhled a hodí se ke všem společenským událostem, včetně svateb.

18/8 a 18/10 ocel
- Vysoce leštěná povrchová úprava
- Vynikající odolnost proti korozi
- Nejvyšší odolnost
- Snadná údržba
- Dražší než 18/0 kvůli niklu
- Odolnost vůči skvrnám
- Lze mýt v myčce nádobí

Cromargan®
- Vysoce leštěná povrchová úprava
- Vynikající odolnost proti korozi
- Nejvyšší odolnost
- Snadné čištění
- Odolnost vůči skvrnám
- Lze mýt v myčce nádobí
Kde koupit kvalitní příbory? Doporučujeme tyhle e-shopy:
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
|
Hmotnost příborů
Střední hmotnost příboru
V oboru se mu říká především středně těžké příbory, ale může se nazývat také ekonomická hmotnost a běžně ho vyhledávají zákazníci, kteří se orientují na cenu. Středně těžké příbory se často dají ohýbat v ruce a běžně se vyskytují v jídelnách a školách
Těžká hmotnost příboru
Těžké příbory jsou odolnější než příbory střední hmotnosti, nedají se snadno ohýbat a vytvářejí pěkný vzhled stolu. Je definitivním stupněm kvality oproti příborům střední hmotnosti a běžně se používá v zařízeních rychlého občerstvení a v mnoha dalších stravovacích zařízeních střední úrovně
Extra těžké příbory
Příbory extra těžké váhy, vynikají kvalitou, kterou můžete vidět ve většině lepších restaurací a hotelů. V porovnání se středně těžkým nebo dokonce těžkým příborem působí v ruce velmi robustně a je velmi obtížné jej ohnout
Kované příbory
Kované příbory jsou nejsilnějším a nejpevnějším typem příborů. Je vyroben z jednoho kusu silné nerezové oceli, která vytváří vzor na všech stranách rukojeti, nikoli pouze vyražený na horní straně. Jsou extrémně odolné a konstruované tak, aby odolaly jakémukoli komerčnímu prostředí a zároveň se dobře hodí do luxusního stolování
Jednotlivé druhy příborů
Typ | Vzhled |
---|---|
Čajová lžička | ![]() |
Dezertní lžička | ![]() |
Lžíce | ![]() |
Polévková lžíce | ![]() |
Lžička na limonádu | ![]() |
Vidlička na večeři | ![]() |
Vidlička na koktejly | ![]() |
Dezertní vidlička | ![]() |
Vidlička na salát | ![]() |
Vidlička na šneky | ![]() |
Jídelní nůž | ![]() |
Nůž na máslo | ![]() |
Roztírač másla | ![]() |
Méně používané příbory
- Jídelní hůlky
- Příbor na citrusy
- Příbor na sýr
- Set lžiček na müsli
- Lžička na med a marmeládu
- Příbor na ryby
- Skládací / cestovní příbor
Typy příborů

Steakový příbor

Dětský příbor

Sady příborů
Kde koupit kvalitní příbory? Doporučujeme tyhle e-shopy:
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
|
Starostlivost o příbory
- Před prvním použitím příbory umyjte v horké vodě s jemným mycím prostředkem, poté je opláchněte teplou vodou a před odložením pečlivě osušte
- Po každém použití příbory umyjte výše uvedeným způsobem a snažte se, abyste je před umytím nenechávali příliš dlouho ležet
- Čím déle necháte příbory s jídlem, tím hůře se čistí. Nerezovou ocel může poškodit také sůl a kyselina v jídle
- Po umytí příborů je osušte měkkým hadříkem, který nepouští vlákna. Nikdy je nenechávejte přirozeně uschnout, protože voda a mycí prostředek mohou na příborech zanechat stopy

Kartáč na nože a příbory

Odkapávací stojánek na příbory, nože a náčiní
3 triky pro čištění příborů
- V míse na mytí nádobí smíchejte 1 díl octa s 8 díly horké vody, přidejte příbory a nechte 5-10 minut odmočit. Opláchněte a ihned osušte hadříkem bez žmolků
- Pokud nemáte po ruce bílý ocet, zkuste příbory vyčistit pomocí sody bikarbony. Naplňte mísu teplou vodou a přidejte lžičku sody bikarbony. Vložte do ní příbory a nechte je 10-15 minut namočené. Opláchněte pod teplou vodou a ihned osušte hadříkem bez žmolků
- Šmouhy odstraňte pomocí olivového oleje. Navlhčete měkký hadřík lžičkou oleje a jemně jím příbor otřete, abyste odstranili šmouhy. Ihned opláchněte a osušte hadříkem, který nepouští vlákna
Skladování příborů
Nejtradičnějším způsobem ukládání příborů je ukládání příborů do kuchyňských zásuvek. Oddělené přihrádky se zásuvkami na lžíce, nože a vidličky je udržují v pořádku. Babičkami inspirovaným způsobem uspořádání příborů je jejich shromažďování v různých miskách a jejich uložení na snadno dosažitelných kuchyňských poličkách.
Pokud si však svých příborů vážíte a chcete, aby si zachovaly svůj krásný vzhled po dlouhá léta, doporučujeme ukládat příbory do stojanů na příbory, a pokud si koupíte sadu příborů, můžete jednotlivé příbory uložit do přihrádek vyztužených pěnou, kde se příbory navzájem nedotýkají.
![]() | ![]() |
Nejlepší příbory dle ceny a využití
Základní sety příborů do 5000 Kč

Příbor Dune: základní set 30 kusů WMF

Příbor Alteo: základní set 30 kusů WMF
Střední sety příborů do 10 000 Kč

Příbor Palermo: střední set 66 kusů WMF

Sada příborů Kineo WMF 30 ks
Velké sety příborů do 15 000 Kč

Příbor Flame Cromargan protect® s monoblok noži: set 66 kusů WMF

Sada příborů Kineo WMF 66 ks