10 faktorů pro výběr příborů – kompletní nákupní návod

Výběr správného příboru není jednoduchý úkol. Nože, lžíce, vidličky, lžičky by se vám měly líbit, odpovídat vašim nárokům na kvalitu a také splňovat požadavky na cenu. Pokud se zrovna chystáte příbory pořídit, poradíme vám, jak vybrat ty nejlepší. Je třeba totiž zohlednit více faktorů než jen vzhled.

Materiál příborů

🍴 Sterlingové stříbro
Příbory ze stříbra se běžně používají při luxusním stolování a ve formálním prostředí. Příbor se skládá z nejméně 92,5 % stříbra a 7,5 % jiných kovů (obvykle mědi).

🍴 Postříbřené
Postříbřené příbory jsou skvělou alternativou ke stříbru, která umožňuje zachovat špičkový vzhled a zároveň snížit celkové náklady. Postříbřené kusy mají buď niklový, měděný nebo zinkový základ a jsou potaženy vrstvou stříbra. Pokud není tento typ nádobí řádně ošetřen, je náchylný k dehtování a korozi. Při špatném zacházení se může stříbrná vrstva odloupnout, čímž se odhalí základ a může tak být náchylný k erozi.

👍 Nerezová ocel
Nerezová ocel, která je pravděpodobně nejběžnějším materiálem v restauračním nádobí, je vyrobena ze směsi oceli, chromu a niklu, takže je odolná proti opotřebení. Nerezové příbory jsou k dispozici ve čtyřech kvalitách: 13/0, 18/0, 18/8 nebo 18/10. Tato označení se vztahují k procentuálnímu podílu chromu a niklu ve slitině nerezové oceli. Chrom se v nerezové oceli používá k zajištění trvanlivosti a odolnosti proti korozi a rzi, zatímco nikl dodává příborům lesk.

  • 18/10 (nerezová ocel 304) – obsahuje 18 % chromu a 10 % niklu
  • 18/0 (nerezová ocel 420 – obsahuje 18 % chromu a 0 % niklu (Nerez 18/0 je magnetická, což z ní činí dobrou volbu, pokud ve svém podniku používáte magnetické navíječe příborů)
  • 18/8 (nerezová ocel 304) – obsahuje 18 % chromu a 8 % niklu.
  • 13/0 (nerezová ocel 410) – obsahuje 13 % chromu a 0 % niklu. (Většina jídelních a dezertních nožů se vyrábí z nerezové oceli 13/0. Tato ocel je ideální pro kování čepelí, aby vznikl ostrý řezný povrch, a přitom si zachovává odolnost proti korozi a rzi)
  • Cromargan®obsahuje 72 % oceli, 18 % chromu a 10 % niklu. Jde o patentovaný materiál značky WMF, trvanlivý, nereznoucí, odolný proti potravinovým kyselinám. Cromargan® je krásně lesklý a zároveň se snadno čistí. Příbory je možné mýt v myčce nádobí.

Rozdíl mezi nerezovou ocelí 18/8, 18/10 a 18/0 a Cromargan®

18/0 ocel

  • Měkčí lesk
  • Náchylnost ke vzniku skvrn
  • Levnější díky nedostatku niklu v něm obsaženém
  • Většina z nich má stále dlouhou životnost pro každodenní použití
  • Lze je mýt v myčce nádobí

Nerezová ocel je opravdu nesmrtelná. Nerezaví, je pevná a nezdeformuje se při vyšších teplotách. Nerez má klasický i moderní vzhled a hodí se ke všem společenským událostem, včetně svateb.

18/8 a 18/10 ocel

  • Vysoce leštěná povrchová úprava
  • Vynikající odolnost proti korozi
  • Nejvyšší odolnost
  • Snadná údržba
  • Dražší než 18/0 kvůli niklu
  • Odolnost vůči skvrnám
  • Lze mýt v myčce nádobí

Cromargan®

  • Vysoce leštěná povrchová úprava
  • Vynikající odolnost proti korozi
  • Nejvyšší odolnost
  • Snadné čištění
  • Odolnost vůči skvrnám
  • Lze mýt v myčce nádobí

Kde koupit kvalitní příbory? Doporučujeme tyhle e-shopy:

Hmotnost příborů

Střední hmotnost příboru

V oboru se mu říká především středně těžké příbory, ale může se nazývat také ekonomická hmotnost a běžně ho vyhledávají zákazníci, kteří se orientují na cenu. Středně těžké příbory se často dají ohýbat v ruce a běžně se vyskytují v jídelnách a školách

Těžká hmotnost příboru

Těžké příbory jsou odolnější než příbory střední hmotnosti, nedají se snadno ohýbat a vytvářejí pěkný vzhled stolu. Je definitivním stupněm kvality oproti příborům střední hmotnosti a běžně se používá v zařízeních rychlého občerstvení a v mnoha dalších stravovacích zařízeních střední úrovně

Extra těžké příbory

Příbory extra těžké váhy, vynikají kvalitou, kterou můžete vidět ve většině lepších restaurací a hotelů. V porovnání se středně těžkým nebo dokonce těžkým příborem působí v ruce velmi robustně a je velmi obtížné jej ohnout

Kované příbory

Kované příbory jsou nejsilnějším a nejpevnějším typem příborů. Je vyroben z jednoho kusu silné nerezové oceli, která vytváří vzor na všech stranách rukojeti, nikoli pouze vyražený na horní straně. Jsou extrémně odolné a konstruované tak, aby odolaly jakémukoli komerčnímu prostředí a zároveň se dobře hodí do luxusního stolování

Jednotlivé druhy příborů

Typ Vzhled
Čajová lžička
Dezertní lžička
Lžíce
Polévková lžíce
Lžička na limonádu
Vidlička na večeři
Vidlička na koktejly
Dezertní vidlička
Vidlička na salát
Vidlička na šneky
Jídelní nůž
Nůž na máslo
Roztírač másla

Méně používané příbory

  • Jídelní hůlky
  • Příbor na citrusy
  • Příbor na sýr
  • Set lžiček na müsli
  • Lžička na med a marmeládu
  • Příbor na ryby
  • Skládací / cestovní příbor

Typy příborů

Steakový příbor

Dětský příbor

Sady příborů

Kde koupit kvalitní příbory? Doporučujeme tyhle e-shopy:

Starostlivost o příbory

  • Před prvním použitím příbory umyjte v horké vodě s jemným mycím prostředkem, poté je opláchněte teplou vodou a před odložením pečlivě osušte
  • Po každém použití příbory umyjte výše uvedeným způsobem a snažte se, abyste je před umytím nenechávali příliš dlouho ležet
  • Čím déle necháte příbory s jídlem, tím hůře se čistí. Nerezovou ocel může poškodit také sůl a kyselina v jídle
  • Po umytí příborů je osušte měkkým hadříkem, který nepouští vlákna. Nikdy je nenechávejte přirozeně uschnout, protože voda a mycí prostředek mohou na příborech zanechat stopy

Kartáč na nože a příbory

Odkapávací stojánek na příbory, nože a náčiní

3 triky pro čištění příborů

  1. V míse na mytí nádobí smíchejte 1 díl octa s 8 díly horké vody, přidejte příbory a nechte 5-10 minut odmočit. Opláchněte a ihned osušte hadříkem bez žmolků
  2. Pokud nemáte po ruce bílý ocet, zkuste příbory vyčistit pomocí sody bikarbony. Naplňte mísu teplou vodou a přidejte lžičku sody bikarbony. Vložte do ní příbory a nechte je 10-15 minut namočené. Opláchněte pod teplou vodou a ihned osušte hadříkem bez žmolků
  3. Šmouhy odstraňte pomocí olivového oleje. Navlhčete měkký hadřík lžičkou oleje a jemně jím příbor otřete, abyste odstranili šmouhy. Ihned opláchněte a osušte hadříkem, který nepouští vlákna

Skladování příborů

Nejtradičnějším způsobem ukládání příborů je ukládání příborů do kuchyňských zásuvek. Oddělené přihrádky se zásuvkami na lžíce, nože a vidličky je udržují v pořádku. Babičkami inspirovaným způsobem uspořádání příborů je jejich shromažďování v různých miskách a jejich uložení na snadno dosažitelných kuchyňských poličkách.

Pokud si však svých příborů vážíte a chcete, aby si zachovaly svůj krásný vzhled po dlouhá léta, doporučujeme ukládat příbory do stojanů na příbory, a pokud si koupíte sadu příborů, můžete jednotlivé příbory uložit do přihrádek vyztužených pěnou, kde se příbory navzájem nedotýkají.

Originál balení sady příborů vs. Organizér na příbory – příborník

Nejlepší příbory dle ceny a využití

Základní sety příborů do 5000 Kč

Příbor Dune: základní set 30 kusů WMF

Příbor Alteo: základní set 30 kusů WMF

Střední sety příborů do 10 000 Kč

Příbor Palermo: střední set 66 kusů WMF

Sada příborů Kineo WMF 30 ks

Velké sety příborů do 15 000 Kč

Příbor Flame Cromargan protect® s monoblok noži: set 66 kusů WMF

Sada příborů Kineo WMF 66 ks