
7 VÝHOD PROČ SI KOUPIT OCELOVOU PÁNEV
Železné a ocelové pánve se vyznačují odolností, dlouhou životností a výbornými vlastnostmi pro vaření. Železo je skvělý vodič tepla, a tak vám železná uspoří při vaření čas i energii. V nabídce máme železné a ocelové pánve od francouzského výrobce De Buyer, z nichž některé jsou opatřeny speciální nepřilnavou vrstvou na bázi včelího vosku.
7 výhod ocelových pánví
- Ocelové pánve jsou ideální na prudké restování masa či zeleniny a grilování. Na křupavé palačinky a dokonalé omelety
- Odolá všem teplotám: ocel má skvělou tepelnou odolnost a díky tomu můžete naplno využívat výhod vaření při vysokých teplotách. Ocel také dobře vede i akumuluje teplo. Pro přípravu masa na prudko je to ideální volba.
- Neobsahují PFOA ani PTFE, bez přidaných chemikálií
- Čím více se pánev používá, tím lepší jsou její nepřilnavé vlastnosti
- Obsahují molekuly železa z pánve jsou zdraví prospěšné – pomáhá zvýšit obsah železa v těle téměř 20krát
- Z železné pánve se vám nikdy nebude odlupovat žádný povrch a ovlivňovat tak chuť připravovaných pokrmů
- Čím déle a častěji pánev používáte, tím se její vlastnosti zlepšují, což je vlastně paradoxní. Opotřebením získává železná pánev lepší vlastnosti, které poznáte podle stále více černého povrchu.
Nevýhodou železných a ocelových pánví je, že se nesmí mýt myčce. Na druhou stranu není nutné je mýt po každém použití. Železnou pánev stačí otřít papírovou utěrkou a dokonce se doporučuje pánev trochu mastnou zanechat, zabráníte korozi. Z tohoto důvodu, při mytí pánev vždy důkladně osušte, potřete olejem a uchovávejte na suchém místě. Pánev vám bude skvěle sloužit a s její pomocí se stanete králem či královnou v přípravě rychlého jídla.
Kde koupit ocelové / železné pánve:
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
|
Ocelové a železné pánve se vyrábí v různých velikostech a pro různá zaměření. Stejně jako u pánví z jiných materiálů, i v nabídce ocelových a železných pánví můžete najít univerzální pánve, steakové a grilovací pánve opatřené mřížkou, WOK pánve s plochým nebo kulatým dnem (můžete používat na otevřeném ohni), pánve na palačinky nebo specifické pánve jako třeba lívanečník pro dokonale tvarované lívance.
Jak vypálit novou ocelovou / železnou pánev
- Pánev vypláchněte vařící vodou a dobře osušte. Obvykle mokrou pánev rychle osušíme ručníkem a pak ji postavíme nad hořák sporáku, aby se vyvařila zbývající vlhkost. Tím se také dostáváme k dalšímu kroku: zahřátí pánve.
- Nalijte do pánve olej do výšky cca 1 mm a zahřívejte asi 5 minut. Nyní nechte pánev s olejem zahřát buď na hořáku na nejvyšší stupeň, nebo v horké troubě

- Pozor, během tohoto procesu se z pánve bude silně kouřit, takže otevřete okna, zapněte ventilátory a pošlete děti hrát si ven.
- Kouř nakonec ustane, což je znamení, že vrstva oleje dokončila svou přeměnu. Jak dlouho to bude nad hořákem trvat, závisí na tepelném výkonu hořáku a velikosti pánve, ale může to být i několik minut. V troubě by to mělo trvat asi 30 minut.

7 tipů jak pečovat o ocelovou / železnou pánev
- Umyjte pánvičku v teplé vodě houbou -Nedávejte do myčky na nádobí
- Nenechávejte pánvičku namočenou
- Pokud se vám potraviny k pánvičce přichytí, použijte houbičku
- Nepoužívejte saponáty
- Aby se zabránilo oxidaci, vždy jej potřete trochou oleje na vaření a osušte jej savým ubrouskem
- Skladujete na suchém místě
Bonusový TIP: Jednou za čas do čistého dna pánve nasypte hrubou kuchyňskou sůl a rychle zahřejte na cca 90 sekund. Sůl následně vysypte a pánev vytřete papírovou utěrkou (sůl pomáhá odstraňovat zbytky a pachy z předchozího vaření). Potom vytřete pánev papírovou utěrkou namočenou v oleji a uložte ji na suché místo.
POZOR! Nikdy nenechávejte ocelovou pánev odmočit. Když se pokrm připálí, vydrhněte pánev hrubou
houbičkou. Nemyjte v myčce na nádobí!
Často kladené otázky
Průměrná cena se pohybuje kolem 1200 Kč
Nakupujte vždy v ověřeném e-shopu: KULINA.cz, CHEFSHOP.cz, POTTENPANNEN.cz.
plynový, elektrický, sklokeramickou desku i indukci
Ocelové pánve na indukci tohoto typu by se navíc neměly mýt v myčce. Doporučeno je ruční mytí. Dále by neměla zůstávat ve vodě a po umytí je důležité jí utřít do sucha.
Rezivění na pánvích se objevit může, nicméně jde jednoduše odstranit a správnou péčí se vznik rzi eliminuje. Přečtěte si o péči o tyto pánve níže. Často se stává, že zákazníci si nepřečtou informace o používání, čímž si na pánvích způsobí škodu sami (pánev nevypálí, po každém použití ji nenaolejují či ji dokonce dávají do myčky nádobí). Při nesprávném používání produktu a při nedodržení pokynů výrobce mohou být reklamace zamítnuty.
Rozehřejte malé množství tuku v pánvi a jakmile má pánev správnou teplotu, zapečte jídlo cca 45 sekund po každé straně. Teplotu následně snižte pro dokončení vaření. Po uvaření jídlo v pánvi nenechávejte. Pokud používáte indukci: železo je velmi reaktivní vodič tepla a jeho indukční topný výkon je výjimečný
NEJLEPŠÍ OCELOVÉ PÁNVE NA TRHU
Mineral B Element je série ocelových pánví francouzské firmy de Buyer. Společnost de Buyer je celosvětově uznávaná především v profesionální sféře, kde jsou ocelové pánve velmi oblíbené pro jejich nenahraditelné vlastnosti při restování masa či zeleniny. Řada pánví Mineral B Element je pro domácí použití ještě vylepšena o povrchovou úpravu na bázi včelího vosku.Ten je chrání před zoxidováním a zvyšuje přirozené nepřilnavé schopnosti pánví, které se navíc s každým dalším použitím zlepšují. Pánve jsou určeny na všechny typy varných zdrojů včetně indukce. Pánve Mineral B Element neobsahují žádné umělé látky, jako PFOA ani PTFE ani žádné chemikálie. Výroba těchto pánví je šetrná k životnímu prostředí. Pánve jsou ekologické a recyklovatelné.
![]() | ![]() | ![]() |
Ocelová pánev Mineral B Element Ø 28 cm de Buyer | Ocelová pánev na palačinky Mineral B Element Ø 24 cm de Buyer | Ocelová pánev na steaky Mineral B Element Ø 28 cm de Buyer |
Kde koupit ocelové / železné pánve:
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
|
10 faktorů pro výběr příborů – kompletní nákupní návod
Výběr správného příboru není jednoduchý úkol. Nože, lžíce, vidličky, lžičky by se vám měly líbit, odpovídat vašim nárokům na kvalitu a také splňovat požadavky na cenu. Pokud se zrovna chystáte příbory pořídit, poradíme vám, jak vybrat ty nejlepší. Je třeba…
10 typů nožů do kuchyně. Vybrali jsme ty nejlepší
Kuchařské nože Kuchyňský nůž je v podstatě obecné označení nožů používaných v běžné kuchyni. Má klasický tvar, střední či větší velikost a univerzální zaměření. Kvalitní nůž poznáte především podle jeho precizního zpracování, ostré a pevné čepele a do ruky dobře padnoucí rukojeti. Neměl by…
10 VÝHOD TITANOVÝCH PÁNVÍ
Titanové pánve nabízejí momentálně nejlepší ze všech dostupných nepřilnavých povrchů a vyhovují zdravé přípravě potravin. Lité hliníkové jádro zodpovídá za perfektní vedení tepla a tím každý den šetří peníze za energie. Tělo nádoby ze slitiny hliníku, křemíku a hořčíku bylo vyráběno metodou…
10 výhod WOK pánve + 5 rad pro vaření s WOK
Mezi jednu z nejuniverzálnějších kuchyňských náčiní zajisté patří pánev wok. Nejdůležitější roli při výběru woku hraje materiál. Hlavní faktor, bez něhož se natrápíte s připálenými jídly a následným mytím, je nepřilnavost, na něž se při výběru určitě zaměřte. Základní pánve wok…
5 nejlepších titanových pánví 2022
Jak si vybrat titanové pánve a jejich výhody jsme si již řekli v tomto článku: 10 VÝHOD TITANOVÝCH PÁNVÍ Podívejme se nyní na TOP 6 titanových pánví, které doporučujeme. Nejlépe hodnocená titanová pánev Titanová pánev na indukci Ø 28 cm…
5+ triků, jak vyčistit pánev, aby vypadala jako nová
Lze na litinu použít mýdlo? Jak obnovíte lesk mědi? Zjistěte, jak správně čistit pánve – a jakým produktům se vyhnout.Je pravděpodobné, že nevaříte pouze na jednom typu pánve. Existuje babiččina litinová pánev na škvařící se slaninu, vaše věrné nerezové nádobí…