Pánve: největší průvodce výběrem + TOP 10 pánví na trhu

Dobrá pánev je pilířem moderní kuchyně. Je všestranným pomocníkem, využijete ji k vaření, dušení a smažení, některé pánve jsou vhodné i do trouby, a tak v nich můžete pokrmy rovnou zapékat.

Výhody a nevýhody jednotlivých materiálů

Litinové pánve

✅ Jsou robustní, výborně vedou teplo a jsou prakticky nezničitelné. Extrémně odolný materiál. Litinové pánve jsou pánve na celý život.  Litina dokáže mnohem lépe akumulovat teplo a zejména intenzivně a rovnoměrně teplo vyzařovat. Z tohoto hlediska je tedy vaření v litině úspornější na energii. Další výraznou předností je zdravé a ekologické vaření. Kvalitní litina do jídla neuvolňuje žádné zdraví škodlivé látky ani vlivem teploty či mechanickým opotřebením.

⛔️ Saponáty způsobují povrchovou korozi
⛔️ Nikdy litinové nádobí neumisťovat do myčky
⛔️ Náročné na údržbu

Značky: Staub

Titanové pánve

✅ Titanová vrstva zajišťuje vysokou tvrdost, odolnost a oděruvzdornost nádobí. Díky speciálnímu povrchu se snadno myje a pokud se něco podaří připálit, vše se snadno odstraní pouhou papírovou utěrkou.
✅ Vynikající tepelné a vodivé vlastnosti
✅ Nechytá pach jídla

⛔️ Vyšší cena

ČLÁNEK: 10 výhod titanových pánví
Značky: WOLL, Tefal, Zwilling

Hliníkové pánve

✅ Hliníkové nádobí je velmi lehké, dokonce nejlehčí ze všech možných materiálů používaných v gastronomii. alší výhodou je to, že litý hliník má perfektní tepelné vlastnosti, nádoby se velice rychle zahřívají a rovnoměrně udržují teplo.

⛔️ Vyžaduje dřevěné nebo plastové obracečky, není vhodné do myčky a pokud smí do trouby, tak jen do cca 230 °C.

Teflonové pánve

✅ Teflonové nádobí je vhodné především pro vaření při nízkých teplotách – nepoužívat teplotu vyšší než 260°C jinak dochází k uvolňování toxických a karcinogenních látek
nízká cena

⛔️ Bohužel teflonové nádobí není ani nesmrtelné a věčné
⛔️ Nikdy nepoužívat kovové nástroje jako lžíce, vidličky, naběračky, apod.
⛔️ Odborníci silně varují před škodlivými úlomky teflonu, které se začnou z nádobí uvolňovat, jakmile nádobí zestárne

Značky: Tescoma, Tefal

Měděné pánve

✅ Měď bezkonkurenčně rychle a rovnoměrně rozvádí teplo
✅ Krásný kuchyňský doplnek

⛔️ Měděné nádobí nesmí přijít do myčky – chemická reakce by nádobí poškodila – vařit by se na něm dalo, ale povrch byste už nikdy nevyleštili
⛔️ Vyšší cena

Značky: KitchenAid, MAUVIEL

Nerezové pánve

✅ Odolné proti úderu
✅ Nerez je pro výrobu pánví stále nejpopulárnějším materiálem kvůli snadné údržbě.
✅ Odolné proti oděru

⛔️ Nerezové nádobí má horší tepelné vlastnosti a má tendenci flekatět a zbarvovat
⛔️ Při vaření na plynu používejte vždy varnou plotýnku nebo síťku
⛔️ Nerezové nádobí je špatně snášelivé na sůl, kdy se uvnitř nádobí vytvoří barevné skvrny, které nejsou ale nijak pro přípravu pokrmu závadné – vyvarujte se přidávání soli do studené vody, vždy solte až v době varu

Značky: WMF, Fissler, Eva Solo, de Buyer

Keramické pánve

✅ Jsou navrženy pro nízké teploty a pomalý ohřev, který je vhodný pro přípravu zdravých jídel.

⛔️ Nepřilnavost keramických povrchů má omezenou životnost
⛔️ Nepraktická je světlá vnitřní strana

Ocelové – železné pánve

100% přírodního materiálu, který je ekologický a recyklovatelnýný
✅ Neobsahuje žádné umělé látky, jako PFOA ani PTFE ani žádné chemikálie
✅ Čím déle železnou pánev používáte, tím lepší je její nepřilnavost

⛔️ Pánev vyžaduje speciální péči, aby byly zachovány její skvělé vlastnosti
⛔️ Pánev je velmi těžká

Značky: de Buyer

⭐ VÍTĚZ: Nejlepší materiál pro pánev

I přes vyšší cenu, doporučujeme do kuchyně zvolit titanové pánve

Jak vybrat pánev podle značky

Vybrat pánev podle značky je těžké, na českém trhu je jich kolem stovky. Jak se orientovat v záplavě produktů na trhu? CHEFBLOG vybírá ověřené značky s nejlepšími recenzemi.

Lidové značky: Lamart, Tescoma, Tefal, Orion, Banquet
Střední třída: Zwilling, WMF, Fissler, de Buyer
Prémiová kvalita: WOLL, Staub, KitchenAid, MAUVIEL

Jak vybrat pánev podle ceny

Značka ø Cena Materiál
de Buyer1200 Kčocel
Fissler2500 Kčnerez
MAUVIEL3500 Kčměď
Tefal1000 Kčtitan, teflon
Staub3200 Kčlitina
WOLL2500 Kčtitan
WMF1800 Kčnerez
Zwilling2800 Kčtitan, nerez

Jak vybrat pánev podle typu

Grilovací pánve

✅ Žebrování zabraňuje přichytávání a vytvoří na steaku nebo zelenině typické grilovací pruhy
✅ Je možné grilovat za jakéhokoliv počasí
✅ Nemusíte kupovat dřevěné uhlí či jiné jiné věci, vnitřní grilování je levné
✅ Díky drážkovému povrchu se navíc jídlo lépe obrací a má rovněž pěkný grilovaný vzhled a křupavou chuť

Materiál: zvolte titán nebo litinu
Značka: doporučujeme Staub a WOLL, z levnějších značek Tescoma

WOK pánve

✅ Jsou určeny pro zdravé smažení křehkých potravin.
✅ Tradiční a nejlépe cenově dostupné jsou z masivní černé oceli.
✅ Jídlo připravíte s minimem oleje, másla či sádla

Materiál: zvolte hliník, ocel nebo titan
Značka: Doporučujeme 4 značky: TEFAL, WOLL, WMF a de Buyer

✅ ČLÁNEK: 10 výhod WOK pánví a 5 rad pro vaření s WOK

Pánve na palačinky

✅ Má snížený okraj, tak aby připravované palačinky bylo možné lehce otočit.
✅ Díky kulatému tvaru pánve a nízkému okraji snadno otočíte palačinku a také ji jednoduše přesunete na talíř. S touto pánví se vám podaří připravit tradiční tenké palačinky, které jsou křupavé a nadýchané

Materiál: zvolte ocel nebo titan
Značka: Doporučujeme 3 značky: TEFAL, WOLL a de Buyer

Kde koupit pánve: 3 nejlepší e-shopy v ČR

10 nejlepších pánví na trhu

PánevCenaZnačka
Tefal Talent PROod 759 KčTEFAL
Ocelová pánev Mineral Bod 999 Kčde Buyer
Steaková železná pánevod 1150 Kčde Buyer
Titanová pánev Titanium Nowood 1700 KčWOLL
Pánve Profi Resist WMFod 2799 KčWMF
Tescoma i-Premiumod 959 KčTescoma
Tefal Expertiseod 959 KčTEFAL
Pánev Perma Durod 1699 KčWMF
Litinová pánev Staubod 2700 KčStaub
Ballarini Ferraraod 699 KčBallarini

Nejčastější dotazy

Je vhodné vkládat pánev do myčky nádobí?

Pánev je vždy lepší mýt v ruce, protože je to šetrnější.

PROČ SE MŮŽE PÁNEV VYBOULIT?

Pánev se může zdeformovat v důsledku tepelného šoku (prudké ochlazení prázdné přehřáté nebo rozehřáté pánve studenou vodou nebo její odložení na chladný povrch apod.)

JAK MÁM PÁNEV VYČISTIT?

Pro prodloužení životnosti pánve doporučujeme mýt ji ručně pomocí neabrazivní houbičky. V případě mytí v myčce na nádobí je vhodnější použít jemné mycí prostředky, například tekuté nebo gelové.