
Pánve: největší průvodce výběrem + TOP 10 pánví na trhu
Dobrá pánev je pilířem moderní kuchyně. Je všestranným pomocníkem, využijete ji k vaření, dušení a smažení, některé pánve jsou vhodné i do trouby, a tak v nich můžete pokrmy rovnou zapékat.
Výhody a nevýhody jednotlivých materiálů
Litinové pánve
✅ Jsou robustní, výborně vedou teplo a jsou prakticky nezničitelné. Extrémně odolný materiál. Litinové pánve jsou pánve na celý život. Litina dokáže mnohem lépe akumulovat teplo a zejména intenzivně a rovnoměrně teplo vyzařovat. Z tohoto hlediska je tedy vaření v litině úspornější na energii. Další výraznou předností je zdravé a ekologické vaření. Kvalitní litina do jídla neuvolňuje žádné zdraví škodlivé látky ani vlivem teploty či mechanickým opotřebením.
⛔️ Saponáty způsobují povrchovou korozi
⛔️ Nikdy litinové nádobí neumisťovat do myčky
⛔️ Náročné na údržbu
⭐ Značky: Staub
Titanové pánve
✅ Titanová vrstva zajišťuje vysokou tvrdost, odolnost a oděruvzdornost nádobí. Díky speciálnímu povrchu se snadno myje a pokud se něco podaří připálit, vše se snadno odstraní pouhou papírovou utěrkou.
✅ Vynikající tepelné a vodivé vlastnosti
✅ Nechytá pach jídla
⛔️ Vyšší cena
⭐ ČLÁNEK: 10 výhod titanových pánví
⭐ Značky: WOLL, Tefal, Zwilling
Hliníkové pánve
✅ Hliníkové nádobí je velmi lehké, dokonce nejlehčí ze všech možných materiálů používaných v gastronomii. alší výhodou je to, že litý hliník má perfektní tepelné vlastnosti, nádoby se velice rychle zahřívají a rovnoměrně udržují teplo.
⛔️ Vyžaduje dřevěné nebo plastové obracečky, není vhodné do myčky a pokud smí do trouby, tak jen do cca 230 °C.
Teflonové pánve
✅ Teflonové nádobí je vhodné především pro vaření při nízkých teplotách – nepoužívat teplotu vyšší než 260°C jinak dochází k uvolňování toxických a karcinogenních látek
nízká cena
⛔️ Bohužel teflonové nádobí není ani nesmrtelné a věčné
⛔️ Nikdy nepoužívat kovové nástroje jako lžíce, vidličky, naběračky, apod.
⛔️ Odborníci silně varují před škodlivými úlomky teflonu, které se začnou z nádobí uvolňovat, jakmile nádobí zestárne
⭐ Značky: Tescoma, Tefal
Měděné pánve
✅ Měď bezkonkurenčně rychle a rovnoměrně rozvádí teplo
✅ Krásný kuchyňský doplnek
⛔️ Měděné nádobí nesmí přijít do myčky – chemická reakce by nádobí poškodila – vařit by se na něm dalo, ale povrch byste už nikdy nevyleštili
⛔️ Vyšší cena
⭐ Značky: KitchenAid, MAUVIEL
Nerezové pánve
✅ Odolné proti úderu
✅ Nerez je pro výrobu pánví stále nejpopulárnějším materiálem kvůli snadné údržbě.
✅ Odolné proti oděru
⛔️ Nerezové nádobí má horší tepelné vlastnosti a má tendenci flekatět a zbarvovat
⛔️ Při vaření na plynu používejte vždy varnou plotýnku nebo síťku
⛔️ Nerezové nádobí je špatně snášelivé na sůl, kdy se uvnitř nádobí vytvoří barevné skvrny, které nejsou ale nijak pro přípravu pokrmu závadné – vyvarujte se přidávání soli do studené vody, vždy solte až v době varu
⭐ Značky: WMF, Fissler, Eva Solo, de Buyer
Keramické pánve
✅ Jsou navrženy pro nízké teploty a pomalý ohřev, který je vhodný pro přípravu zdravých jídel.
⛔️ Nepřilnavost keramických povrchů má omezenou životnost
⛔️ Nepraktická je světlá vnitřní strana
Ocelové – železné pánve
✅ 100% přírodního materiálu, který je ekologický a recyklovatelnýný
✅ Neobsahuje žádné umělé látky, jako PFOA ani PTFE ani žádné chemikálie
✅ Čím déle železnou pánev používáte, tím lepší je její nepřilnavost
⛔️ Pánev vyžaduje speciální péči, aby byly zachovány její skvělé vlastnosti
⛔️ Pánev je velmi těžká
⭐ Značky: de Buyer
⭐ VÍTĚZ: Nejlepší materiál pro pánev
I přes vyšší cenu, doporučujeme do kuchyně zvolit titanové pánve
Jak vybrat pánev podle značky
Vybrat pánev podle značky je těžké, na českém trhu je jich kolem stovky. Jak se orientovat v záplavě produktů na trhu? CHEFBLOG vybírá ověřené značky s nejlepšími recenzemi.
✅ Lidové značky: Lamart, Tescoma, Tefal, Orion, Banquet
✅ Střední třída: Zwilling, WMF, Fissler, de Buyer
✅ Prémiová kvalita: WOLL, Staub, KitchenAid, MAUVIEL
Jak vybrat pánev podle ceny
Značka | ø Cena | Materiál |
de Buyer | 1200 Kč | ocel |
Fissler | 2500 Kč | nerez |
MAUVIEL | 3500 Kč | měď |
Tefal | 1000 Kč | titan, teflon |
Staub | 3200 Kč | litina |
WOLL | 2500 Kč | titan |
WMF | 1800 Kč | nerez |
Zwilling | 2800 Kč | titan, nerez |
Jak vybrat pánev podle typu
Grilovací pánve
✅ Žebrování zabraňuje přichytávání a vytvoří na steaku nebo zelenině typické grilovací pruhy
✅ Je možné grilovat za jakéhokoliv počasí
✅ Nemusíte kupovat dřevěné uhlí či jiné jiné věci, vnitřní grilování je levné
✅ Díky drážkovému povrchu se navíc jídlo lépe obrací a má rovněž pěkný grilovaný vzhled a křupavou chuť
⭐Materiál: zvolte titán nebo litinu
⭐ Značka: doporučujeme Staub a WOLL, z levnějších značek Tescoma
WOK pánve
✅ Jsou určeny pro zdravé smažení křehkých potravin.
✅ Tradiční a nejlépe cenově dostupné jsou z masivní černé oceli.
✅ Jídlo připravíte s minimem oleje, másla či sádla
⭐Materiál: zvolte hliník, ocel nebo titan
⭐ Značka: Doporučujeme 4 značky: TEFAL, WOLL, WMF a de Buyer
✅ ČLÁNEK: 10 výhod WOK pánví a 5 rad pro vaření s WOK
Pánve na palačinky
✅ Má snížený okraj, tak aby připravované palačinky bylo možné lehce otočit.
✅ Díky kulatému tvaru pánve a nízkému okraji snadno otočíte palačinku a také ji jednoduše přesunete na talíř. S touto pánví se vám podaří připravit tradiční tenké palačinky, které jsou křupavé a nadýchané
⭐Materiál: zvolte ocel nebo titan
⭐ Značka: Doporučujeme 3 značky: TEFAL, WOLL a de Buyer
Kde koupit pánve: 3 nejlepší e-shopy v ČR
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
|
10 nejlepších pánví na trhu
Pánev | Cena | Značka |
Tefal Talent PRO | od 759 Kč | TEFAL |
Ocelová pánev Mineral B | od 999 Kč | de Buyer |
Steaková železná pánev | od 1150 Kč | de Buyer |
Titanová pánev Titanium Nowo | od 1700 Kč | WOLL |
Pánve Profi Resist WMF | od 2799 Kč | WMF |
Tescoma i-Premium | od 959 Kč | Tescoma |
Tefal Expertise | od 959 Kč | TEFAL |
Pánev Perma Dur | od 1699 Kč | WMF |
Litinová pánev Staub | od 2700 Kč | Staub |
Ballarini Ferrara | od 699 Kč | Ballarini |
Nejčastější dotazy
Pánev je vždy lepší mýt v ruce, protože je to šetrnější.
Pánev se může zdeformovat v důsledku tepelného šoku (prudké ochlazení prázdné přehřáté nebo rozehřáté pánve studenou vodou nebo její odložení na chladný povrch apod.)
Pro prodloužení životnosti pánve doporučujeme mýt ji ručně pomocí neabrazivní houbičky. V případě mytí v myčce na nádobí je vhodnější použít jemné mycí prostředky, například tekuté nebo gelové.