Pánve WMF: 13 rad jak vybrat dokonalou pánev

Pánve patří k dobrému tónu každého kuchyňského vybavení. Každý někdy použil pánev a především měl to potěšení ochutnat z ní jemně usmažené jídlo. Vynikající! Co byste však měli zvážit před nákupem pánve, abyste získali správné vybavení do svého domu? Výběr je široký, a proto může být rozhodování poměrně obtížné. Podpoříme vás při nákupu pánví, abyste mohli na konci vařit a smažit řádně vybavení!

Před nákupem pánve: Kladení správných otázek

Chcete si narychlo koupit pánev? Žádný problém, ale měli byste se ptát na správné otázky, abyste si mohli co nejrychleji a nejsnadněji koupit tu správnou pánev. Před nákupem pánve je dobré myslet na následující skutečnosti:

  • Pro jaký typ sporáku musí být pánev vhodná?
  • Měla by být pánev ošetřena? Pokud ano, jakou by měla mít povrchovou úpravu?
  • Jaké pokrmy a jídla chcete na pánvi připravovat?
  • Jak vysoké jsou vaše nároky na pánev: začátečník nebo profesionál?
  • Jak moc chcete, aby byl model drahý: Univerzální nebo speciální pánev?

Pozor při nákupu pánví: Nejdůležitější fakta o pánvích
Kolik pánví potřebujete?

Neexistuje žádná obecná odpověď na to, kolik pánví byste si měli koupit, abyste měli ideální počet. Záleží samozřejmě na tom, co a jak často vaříte. Do hodnocení se promítají i další faktory, jako je úložný prostor a záliba v důmyslných kuchyňských pomůckách.

Mnoho odborníků doporučuje jako základní vybavení alespoň jednu dobrou pánev s povrchovou úpravou jako univerzální model a také model na opékání masa a dalších potravin, např. z nerezové oceli. Tím vytvoříte správný základ, abyste mohli podávat všechny druhy pokrmů. Na tyto dvě pánve pak můžete navázat a rozšířit své vybavení například o kvalitní steakovou pánev nebo pánev na ryby.

Tip: Rozhodněte se, které kritérium je pro vás nejdůležitější, a podle něj postupně sestavte nákup pánve. Vhodný model tak najdete během chvilky!

Kde koupit pánve WMF? Doporučujeme tyhle e-shopy:

WMF pánve podle typu přípravy pokrmů

Všestranná pánev: Pokud si chcete koupit všestrannou pánev, měli byste se blíže podívat na modely WMF s keramickým povrchem CeraDur. Na varné desce je lze zahřát až na 400 °C a jsou všestranné

🍀 Šetrná: Choulostivé potraviny vyžadují šetrné vaření. Naše pánve s nepřilnavým povrchem PermaDur jsou k tomu obzvláště vhodné. Nepřipaluje se ani nepřipaluje, a proto se snadno čistí

🔥 Zvládne teplo: Prudké smažení při vysokém žáru vyžaduje správné vybavení. Pokud si chcete koupit pánev pro tento účel, měli byste se podívat na naše silné pánve Profi Resist, Duraquarz® a Comargan®

Nákup pánví podle potravin

🥕 Zelenina: Pro šetrné vaření zeleniny byste si měli koupit pánev s těsněním PermaDur, například pánev PermaDur Premium s vysokým okrajem. Dušená zelenina se zase obzvlášť dobře hodí do pánve s těsněním CeraDur, např. CeraDur Plus.

🍗 Maso: Dušené maso se obzvlášť dobře připravuje v robustní, žáruvzdorné pánvi s povrchem CeraDur. Věnujte pozornost tepelné odolnosti celé pánve s jejími jednotlivými materiály, pak ji můžete vložit i do trouby, například servírovací pánev CeraDur Profi. Pro pečení steaků jsou obzvláště vhodné speciální steakové pánve, jako je například WMF Steak Profi. Pokud však dáváte přednost grilování masa na pánvi, je ještě lepší použít grilovací pánev, jako je například grilovací pánev PermaDur Premium. Pokud maso smažíte jen zřídka, můžete si samozřejmě pro příležitostnou přípravu zakoupit některou z našich univerzálních pánví, jako je například pánev CeraDur Profi.

🥚 Vaječné pokrmy: Při přípravě vaječných pokrmů je nejdůležitější, aby povrch pánve měl dobré nepřilnavé vlastnosti. Například u prvku PermaDur Element můžete využít výhod povrchu PermaDur. Vejce se nelepí a nepřipalují se tak snadno. Pánev se navíc poté velmi snadno čistí.

Koupit pánev podle typu sporáku

Indukční sporák: Většina našich pánví je vhodná pro indukci a je na nich zřetelné označení. Najít vhodný model je proto hračka. Abyste dosáhli dokonalých výsledků smažení, měl by průměr dna pánve a plotýnky odpovídat. Při používání indukčních vařičů mějte na paměti, že se nádobí velmi rychle zahřívá. Chraňte je proto před přehřátím.

Plynový sporák: Při nákupu pánve dbejte na to, aby její dno nebylo příliš malé. Plynové plameny tak nemohou odskakovat ze strany a představovat pro vás potenciální nebezpečí. Kromě toho byste se měli ujistit, že rukojeť pánve je pro bezpečné používání vybavena ochranou proti plameni.

Sklokeramická varná deska: Tento typ varné desky je poměrně robustní a dokáže spolupracovat s téměř jakýmkoli typem pánve. Sklokeramické varné desky s vystouplými dekory mohou na hliníkových pánvích způsobit kovové oděrky, které lze z varné desky snadno odstranit a nepoškodí ji.

Povrchy pánví WMF

PermaDur

Naše robustní modely PermaDur jsou opatřeny speciálním těsněním, které se nanáší na základní materiál v několika vrstvách. Jedná se o plastové těsnění z PTFE, které neobsahuje PFOA*. Povrch je mimořádně odolný, má nepřilnavý efekt a je všestranný. Pokud si koupíte takovou pánev s těsněním PermaDur, získáte po svém boku dlouhotrvajícího kuchyňského společníka.

Vlastnosti: velmi trvanlivý, odolný vůči potravinářským kyselinám
Těsnění: těsnění z PTFE bez obsahu PFOA*, vysoká nepřilnavost, snadné čištění

CeraDur

Jedná se o keramický povcrh, který vzniká zahříváním anorganických základních látek. Odolává vysokým teplotám až 400 °C a usnadňuje čištění pánve. Proto naše pánve CeraDur nevyžadují téměř žádný tuk.

Vlastnosti: velmi odolný vůči vysokým teplotám
Těsnění: minerální povrchbez škodlivých látek


Duraquarz®

Patentované těsnění Duraquarz® se nanáší v několika vrstvách na základní materiál a vypaluje se. Pánve s povrchovou úpravou Duraquarz® jsou proto velmi odolné vůči vysokým teplotám a stále mají dobrý nepřilnavý účinek.

Vlastnosti: velmi odolný vůči vysokým teplotám, velmi trvanlivý
Těsnění: Robustní smíšený povrch, který funguje jako univerzální prostředek.

Kde koupit pánve WMF? Doporučujeme tyhle e-shopy:

Hlavní materiály pánví WMF

Hliníkové pánve WMF velmi dobře absorbují teplo, takže se rychle rozvádí po celé pánvi. Přesvědčí vás svou mimořádně nízkou hmotností.

Lité hliníkové pánve WMF jsou vyrobeny z litého hliníku, který absorbuje teplo poněkud pomaleji, ale velmi rovnoměrně ho rozvádí po pánvi a uchovává ho po velmi dlouhou dobu. Lité hliníkové pánve bývají o něco elegantnější než hliníkové pánve, protože odlitek umožňuje větší flexibilitu v tloušťce materiálu.

Nerezové pánve WMF jsou většinou vyrobeny z vysoce kvalitního materiálu Cromargan®. Vysoce kvalitní nerezová ocel 18/10 pánví Cromargan® je díky svému složení velmi odolná, a proto zvláště odolná proti poškrábání a nárazům. Pánve WMF z nerezové oceli odolávají vysokým teplotám.

Vícevrstvé nebo třívrstvé pánve WMF kombinují výhody několika materiálů, protože jsou vyrobeny z oceli a mají také souvislé hliníkové jádro. Nerezová ocel akumuluje teplo, zatímco hliníkové jádro ho rychle a rovnoměrně rozvádí.

Vychytávky pánví WMF

Ergonomická rukojeť: Při koupi pánve byste se měli v závislosti na typu pánve ujistit, že ji máte pevně v ruce. Z tohoto důvodu mají pánve WMF ergonomickou rukojeť. Pohodlně a především bezpečně se drží v ruce, takže váha je rovnoměrně rozložena.

Ochrana před plamenem: Zejména u plynových sporáků byste měli věnovat pozornost kvalitě rukojetí. Pokud jsou vyrobeny z plastu, musí být vybaveny ochranou proti plameni. Pokud jsou rukojeti vyrobeny z nerezové oceli, ujistěte se, že nevytvářejí příliš mnoho tepla. Pokud jsou rukojeti příliš horké, použijte chňapku.

Nalévací okraj: Prakticky tvarovaný okraj pánve umožňuje servírovat pokrmy přímo z pánve bez odkapávání.

Jak pánve WMF používat?

  • Po zakoupení pánve je třeba ji před prvním použitím opláchnout a dobře vysušit.
  • Nejvyšší stupeň ohřevu používejte pouze pro vytápění. Přepněte se zpět v čase a uvařte si jídlo. Nikdy neohřívejte pánev delší dobu bez obsahu.
  • Pro vaření s nízkým obsahem vody a smažení s nízkým obsahem tuku používejte pouze nízký stupeň ohřevu.
  • Při použití v troubě dbejte na maximální tepelnou odolnost součástí.
  • Zejména u pánví s povrchovou úpravou: Pokud je to možné, používejte pouze dřevěné nebo plastové špachtle a kuchyňské náčiní – a to i na okrajích nalévacího okraje. Jiné materiály mohou nepřilnavý povrch poškodit. Nedovolte, aby se pánev přehřála, a po použití ji co nejdříve vyčistěte.

Číštění pánví WMF

  • Obecně platí, že nejlepší volbou pro čištění nově zakoupené pánve je šetrné ruční oplachování.
  • Pokud je pro vás možnost mytí v myčce zásadní, měli byste si koupit pouze pánve bez nepřilnavého povrchu.
  • V myčce používejte pouze značkové mycí prostředky, dbejte na nízkou koncentraci soli a na to, aby se do myčky nedostala cizí rez z jiného nádobí. Na konci mycího cyklu vždy otevřete dvířka myčky, abyste mohli větrat.
  • Zejména u pánví s povrchovou úpravou: Stačí, když pánev potřete papírovou utěrkou, protože malá vrstva tuku je pro povlak prospěšná. Pokud jste pánev pečlivě opláchli, je vhodné ji znovu potřít jemnou vrstvou tuku nebo oleje.

Od univerzálních po speciální pánve

Pánev na palačinky: Pokud jste také milovníky této francouzské pochoutky, měli byste uvažovat o koupi pánve na palačinky. S tímto modelem WMF se vám podaří připravit jemné palačinky tenké jako oplatka.Pánev na ryby: Pro zdravou a šetrnou přípravu ryb se doporučuje pánev na ryby. Podlouhlý oválný tvar je vhodný k opékání filetů i k přípravě lahodných mořských plodů.Wok: Chcete si koupit asijskou pánev a k ní si pořídit hrnec, pařák a fritézu. Ve woku WMF vykouzlíte vše od sofistikovaných asijských po chutné masové pokrmy.

Kde koupit pánve WMF? Doporučujeme tyhle e-shopy:

Nejprodávanější pánve WMF

Pánev na palačinky Ø 27 cm Devil WMFPánev Ø 28 cm PermaDur® Premium hluboká WMFPánev Ø 28 cm ProfiResist WMF

Jak hodnotí pánve WMF zákazníci?

Recenze z Heureka.cz

Hodnocení pánví WMF

velmi snadná údržba, možnost využití v troubě
Kvalitni vyrobek
kvalitní pánev, nepřipaluje se
pánev dobře opéká maso, dělá na něm krustu
dno výborně kumuluje teplo
při správném použití se nepřipaluje

Souhrn

Panev je kvalitni, ale je potreba s ni umet delat. Je to nerezova panev a nema vestaveny neprilnavy povrch, takze doporucuji si o ni neco precist, abyste pak nebyli z pouzivani zklamani. Mam rad bramboraky a vajicka a pred pripravou techto jidel je potreba panev vzdy vypalit, jinak se vam to prichyti. Byl jsem zvykly na klasiku typu tefal panev, ktera jiz neprilnavy povrch ma, zase vam nevydrzi vecne.


4.8

Další články, které by se vám mohly líbit

Green Tool: ekologická kolekce od Eva Solo speciálně pro přípravu zeleniny

Série Green Tool od Eva Solo se skládá z funkčního a ekologického kuchyňského náčiní s plastovými rukojeťmi vyrobenými z 50% pšeničné vlákniny. Materiálová kombinace se vyznačuje životností a tepelnou odolností a přináší do kuchyně kus přírody. Díky ergonomicky tvarovaným rukojetím se…

Jak vybrat pánev na palačinky a lívance

Při pečení palačinek je rozhodující pánev, na které se pečou. Na správně zvolené pánvi jsou palačinky radost. Jak vybrat pánev na palačinky, na které se nám upečou ty nejchutnější placky? Podívejme se, co má pánev na palačinky, kterou její ostatní…

5 nejlepších titanových pánví 2022

Jak si vybrat titanové pánve a jejich výhody jsme si již řekli v tomto článku: 10 VÝHOD TITANOVÝCH PÁNVÍ Podívejme se nyní na TOP 6 titanových pánví, které doporučujeme. Nejlépe hodnocená titanová pánev Titanová pánev na indukci Ø 28 cm…

Jak vybrat kuchyňský nůž: 11 tipů a kompletní návod

Kompletní návod jak vybrat kuchyňský nůž v 2021. Přehled všech parametrů a výběr nejlepších kuchyňských nožů na trhu. 11 praktických tipů. Víte, jaký je rozdíl mezi vykosťovacím a příborovým nožem? Jaký je nejlepší typ nože na krájení hovězího masa? A…

Srovnání materiálů nádobí: Výhody a nevýhody

Litina Litina je jedním z nejuniverzálnějších materiálů na vaření. Je odolná, velmi dobře vede teplo a lze na ní vařit téměř kdekoli – od sporáku přes troubu až po gril. Litina má špatnou pověst, protože je notoricky známá tím, že…

Jak vybrat nádobí na indukci a 8 výhod indukce

Indukční vaření funguje tak, že se mezi hrncem a magnetickými cívkami pod varnou plochou vytvoří magnetické pole. Energie vytvořená v elektromagnetickém poli ohřívá obsah hrnce. Mnoho domácích kuchařů dává přednost indukčnímu vaření. Jaké jsou výhody indukčního vaření? Je energeticky úspornější…