
Tlakové hrnce: Jak je vybrat?
Jak fungují tlakové hrnce?
Tlakový hrnec (Papinův hrnec, hovorově papiňák) je silnostěnný hrnec, který umožňuje vařit za vyššího tlaku, než je běžný atmosférický a díky tomuto vyššímu tlaku pak dosáhne vyšší teploty vaření. Při vyšším tlaku se jídlo vaří zhruba při 120 °C, ale teplota varu vody za normálního tlaku je 100 °C.
Tlakové hrnce umožňuje zdravé vaření se zachováním vitamínů a zdraví prospěšných látek, které je navíc jak časově, tak energeticky úsporné.
Když se naučíte základní mechanismus fungování tlakového hrnce, a rozpoznat, kdy není bezpečný, dokážete z jeho předností vytěžit maximum.
Bod varu je značně ovlivněni tlakem, zatímco v nezakrytém hrnci voda začne vřít při 100 ° C, při vyšším tlaku vře až při 120-130 ° C. Vaření při vyšším tlaku je proto mnohem rychleji, ekologičtější a zdravější.
Kde koupit tlakové hrnce? Doporučujeme tyhle e-shopy:
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
|
Podle čeho si tlakový hrnec vybírat?
Podle velikosti – objemu
Tlakové hrnce o objemu menším než 5 l – vhodné pro 1 až 2 osoby.
Tlakové hrnce o objemu 5 až 7 l – vhodné pro 4 osoby tedy pro čtyřčlennou rodinu.
Tlakové hrnce o objemu větším než 7 l – vhodné pro velké rodiny.
Podle bezpečnostních prvků
Mezi bezpečné prvky patří: tlakové ventily a bezpečnostní uzávěr pokličky. Běžný tlakový hrnec disponuje třemi až pěti plně funkčními ventily.
Podle materiálů
Mezi nejoblíbenější a zároveň nejčastější varianty patří nerezová ocel s označením 18/10. Současné tlakové hrnce mají silné stěny a sendvičové dno, díky němuž se pokrmy nepřipalují.

Kde koupit tlakové hrnce? Doporučujeme tyhle e-shopy:
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
|